Apr 10, 2014

Cultural Night Semester 2 2013/2014


 

Selamat pagi pembaca budiman sekalian. Walaupun sudah 3 bulan berlalu, tapi tak salah untuk kita berkongsi acara-acara menarik yang dijalankan oleh keluarga Andeka. Tanggal 21 Januari 2014, Selasa merupakan tarikh kemasukan pelajar baru bagi sesi semester 2 13/14. Semua pelajar baru akan didedahkan dengan pelbagai maklumat dan perkara-perkara penting antaranya tentang kemasukan kulliyah dan hal-hal yuran serta kewangan. Minggu pengenalan tersebut dinamakan 'Taaruf Week'.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, sebelum tamatnya Taaruf Week, akan diadakan Cultural Night dimana acara tersebut merupakan platform untuk memperkenalkan kelab kebudayaan yang ada di UIAM ini. Semua kelab kebudayaan akan mengambil tempat untuk mempersembahkan persembahan masing-masing antaranya Gamelan, Band, Angkulng, Percussion dan Creative Production Club (CPC). Caklempong juga turut membuat persembahan. Disini, kami sertakan video persembahan kami, 

Selamat menonton. :)
 



Mar 4, 2014



CERITA AKHIR SEMESTER


Tarikh 13 hingga 15 menjadi tarikh yang paling tepat untuk memulakan cuti semester bagi keluarga andeka memandangkan rata-ratanya ahli andeka telah berjaya menduduki peperikasaan akhir semester. Pulau Langkawi dipilih menjadi destinasi kerana pulau tersebut terletak di sebelah pantai barat semenanjung Malaysia yang terlindung daripada angin monsun timur laut yang berlaku di sebelah pantai timur semenanjung Malaysia sepanjang November hingga Mac. Untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini, kami sebulat suara telah memilih Pulau Langkawi sebagai destinasi percutian kali ini.

Hari pertama 13 Januari 2014
Menaiki bas pada malam 12 Januari dan sampai keesokan paginya dan singgah di sebuah masjid untuk menunaikan solat Subuh. Destinasi pada hari pertama adalah :-

·         Jeti Kuala Perlis
·         Jeti Pulau Langkawi
·         Dataran Lang
·         Galleria Perdana
·         Oriental Village
·         Kereta Kabel @ Gunung Mat Chincang *708 above the sea level*


 Dataran Lang

 Galeria Perdana

 Oriental Village

 Pemandangan dari dalam kereta kabel

 Gadis Andeka

 Jejaka Andeka

 

 

















Hari kedua 14 Januari 2014
Keesokan harinya, kami bangun awal pagi kerana kami berasa teruja untuk menyambung perjalanan percutian kami di pulau yang indah ini. Dengan tenaga yang baru, hari yang baru, destinasi kami pada hari kedua ini dipelbagaikan lagi. Antaranya :-


·         Mangrove Tour @ Tanjung Rhu Jetty 
·          Fish Feeding
·         Crocodile Cave
·         Monkey Island (its not called Monkey but Beruk Ganas -.- )
·         Bat Caves
·         Fish Farm
·         Pulau Pasir Panjang (Private Island)
·         Andaman Sea Tour @ Kilim Geoforest Park
·         Makam Mahsuri
·         Kampung Melayu
·         Sunset @ Pantai Chenang
·         Shopping @ Haji Ismail Group

Tanjung Rhu Jetty

Fish Feeding



Andaman Sea Tour @ Kilim Geoforest Park





Sunset @ Pantai Chenang

Shopping @ Haji Ismail Group

Hari ketiga 15 Januari 2014
Hari terakhir di pulau ini dan terasa berat untuk pulang ke Kuala Lumpur kerana pulau ini telah memberi banyak kenangan dan memori yang bermakna kepada ahli andeka. Tempat terakhir yang kami lawati adalah Underwater World Langkawi. Seterusnya kami terus bergerak ke Jeti Pualu Langkawi dan menaiki bot ke Jeti Kuala Perlis. 


Terlalu banyak kenangan manis yang telah kami lalui bersama. Semoga percutian kami kali ini mendapat berkat dan rahmat dariNya. Semoga aktiviti jalinan ukhwah seperti ini dapat dijalankan lagi bersama ahli-ahli andeka pada masa akan datang dan dijadikan sebagai aktiviti tahunan keluarga andeka.  

Wasalam.

Dec 2, 2013

Cerita November

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, Semester kami sudah hampir ke penghujungnya. Segala program, persembahan dan aktiviti telah kami jalankan sebaik mungkin. Tidak dapat tidak akan ada kekurangan yang kami kenal pasti sepanjang pengurusan aktiviti-aktiviti kami. Kami akan rangkumkan segala cerita bulan November dalam post ini. 

PERSEMBAHAN MUZIK JALANAN di TAMAN LAYANG-LAYANG
Pada 3 November 2013, kami telah berpakat untuk membuat persembahan muzik jalanan atau 'busking' di Taman Layang-layang. Aktiviti tahunan yang kami lakukan ini adalah untuk mempromosikan kelab kami dan juga memberi pendedahan kepada para pemain muda kami dalam membuat persembahan di khalayak ramai. 




PERSEMBAHAN DI HOTEL


HARI KELUARGA ANDEKA
Aktiviti ini bertujuan mengukuhkan lagi ikatan persahabatan sesama Andekians. Selain bermain muzik, kami juga mempromosikan Andeka hebat, Andeka Sihat! kepada para pemain kami. hehehe 'Jungle Trekking', 'River Trekking' memang memenatkan tapi menyeronokkan. Aktiviti 'indoor' berkumpulan pula menyusul di mana setiap aktiviti membawa makna tersendiri. Itupun lepas abang yang jaga kami terangkan la. haha Lepas beraktiviti, makan bbq. Yayy! Hilang 10 kg tambah 5kg. Ok kot. :3







 ANNUAL GENERAL MEETING
Tarikh 29 November 2013 menjadi tarikh peralihan jawatankuasa. AJK lama melepaskan jawatan masing-masing dan muka-muka baru naik memegang Pengurusan Utama kelab kami. Syabas diucapkan kepada AJK lama dan selamat maju jaya kepada AJK baru! Moga Allah redha atas kita semua.
Mainboard 2013/2014

Mainboard 2012/2013

Keluarga kami

PERSEMBAHAN di MAJLIS KAHWIN
Sehari selepas AGM kami, kami telah membuat persembahan di majlis kahwin di Bukit Jalil. Persembehan ini adalah persembahan penutup untuk semester ini insya Allah.




Alhamdulillah, bulan November ini menjadi saksi kepada program-program yang bermanfaat insya Allah. Kami akan berusaha untuk terus mengembangkan sayap kami dengan persembahan, aktiviti dan program yang lebih menarik dan mantap. Doakan kami semua. :)

Sekarang sudah bulan Disember, waktu untuk lebih serius menatap buku dan nota. Sampai jumpa lagi. Wassalam.





Sep 16, 2013

Cultural Night Performance Taaruf Week '13

Assalamualaikum semua, long time no see u olls.

onion gif photo: peace peaceonionhead.gif

Kami di UIA baru sahaja memulakan semester baru. Apa maksud semester baru bagi anda? Bagi sesetengah orang, semester baru bermaksud azam baru dan semangat baru. Tapi bagi kami Andeka Caklempong, semester baru = pelajar baru / adik junior baru dari CFS Petaling Jaya (atau direct intake). Hehehehe.

Pada Ahad minggu lepas, 8 September 2013, kami telah menunaikan tanggungjawab kami sebagai seniors untuk menghiburkan dan mengalu-alukan adik adik junior kami pada malam Cultural Night Taaruf Week '13 *ayat cliché, hewhew* Jadi pada entri kali ini, kami ingin berkongsi beberapa keping gambar dan juga video kami pada malam tersebut.

Sebelum show: Cikgu memakaikan kami kostum kepala.

Arjuna-arjuna Andeka

Dalam gambar ada gambar.

Selepas show.

Video:

Kelok Sembilan Tradisional

Lopak Kito

Haa, itu sahajalah yang dapat kami kongsikan buat kali ini. Kalau ada sebarang pandangan, boleh lah anda tinggalkan komen di entri ini. Kalau ada sebarang kritikan, boleh lah sampaikan kepada kami untuk kami perbetulkan di show-show akan datang. Tapi kalau nak puji pun boleh juga. Lagilah di alu-alukan hikhikhik, tapi biarlah pujian itu lahir dari hati. Gituuuu haaa :P

onion gif photo:  ycs058.gif

Akhir sekali, sempena semester baru ini, kami ingin mengucapkan selamat belajar kepada semua. Betulkan niat kita belajar kerana Allah. Ingat Mak & Ayah kita dekat rumah yang nak tengok kita berjaya. Kepada graduating students pula, gunakanlah semester baru kalian ini sebaik-baiknya. Nikmatilah saat-saat terakhir di UIA tercinta ini.

Setakat ini sahajalah entri kami pada kali ini. Jumpa lagi di entri yang berikutnya ! :)

Assalamualaikum.

onion gif photo:  ycs064.gif

* Perkataan yang di'bold'kan adalah perkataan-perkataan yang tidak sesuai digunakan untuk sebarang urusan rasmi. Harap maklum.

Aug 7, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Raya! Raya! Raya!

Yeayyyy. Ehem ehem. Ramadhan pergi, Aidilfitri tiba lagi. Bagaimana sebulan anda berpuasa dan beribadah? Kami harap semuanya berjaya berubah ke arah lebih baik. Teringat satu ayat menarik ni, kalau kita nak ukur perubahan kita, ukur dengan diri kita yang semalam. Semoga apa juga kebaikan kita lakukan berterusan bukan saja di bulan Ramadhan tapi di bulan-bulan yang lain. Barakah atau berkat dan rahmat Allah tiada mengira waktu kan? 

Jadilah hamba Allah, bukan hamba Ramadhan. Syawal bulan keraian, moga ada kebaikan walau sedikit mana pun mampu untuk kita raikan. Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir & Batin  daripada kami Andeka Caklempong sekeluarga.. Jaga mata, jaga iman, jaga hati. Jangan lupa doakan kesejahteraan saudara-saudara kita walau di mana mereka berada, baik yang masih hidup ataupun telah tiada. Moga Allah redha dengan kita semua. 

pon pon bunyi kereta,
haa. mana duit raya? :P


Dengarkan lagu raya daripada kami!;


May 16, 2013

A Day to Remember

Assalamualaikum wbt.

Mengikut Kamus Dewan Edisi Ketiga yang berkulit tebal berwarna hijau tua dan tulisan berwarna emas, 'tangguh' membawa maksud berlambat atau berlengah-lengah. Oleh itu, setelah begitu lama menyepikan diri san menangguhkan kerja meng'update' blog berikutan jumlah assignment yang begitu banyak yang melampaui batasan pemikiran homo sapiens, pada entri kali ini, kami akan menceritakan sedikit sebanyak tentang aktiviti yang telah kami lakukan pada 20 April 2013, iaitu pada hari Sabtu bulan lepas. Ya, betul tu, bulan lepas. Hehehehehehehe

A Day to Remember, itulah nama program kami pada hari tersebut. Kami telah pergi ke Universiti Putra Malaysia (UPM), Bangi dengan tujuan untuk merapatkan silaturrahim dan berkenal-kenalan dengan mereka yang berkongsi minat yang sama dengan kami, apa lagi kalau bukan Caklempong :) Maka pada hari tersebut, Andeka Caklempong IIUM telah bertemu mata dengan Kelab Widana UPM.

Kami telah disambut meriah oleh tuan rumah. Terima kasih kami ucapkan kepada kalian di UPM. Antara aktiviti-aktiviti yang telah kami lakukan pada hari tersebut ialah modul-modul yang mana tujuan nya adalah untuk menggalakkan ahli daripada kedua-dua kelab untuk mengenali antara satu sama lain. Bak kata pelajar-pelajar UIA, 'Tak kenal maka ta'aruf'. Taaruf ialah perkataan Arab yang bermaksud berkenalan.



















Setelah selesai sesi berkenal-kenalan, tibalah masa untuk kedua-dua kelab mempersembahkan kehebatan dan kelincahan masing-masing bermain caklempong.



Masing-masing teruja melempong dan masing-masing mempunyai keunikan yang tersendiri dalam muzik caklempong yang dibawa.

Setelah selesai kesemua persembahan, kami telah dijamu dengan makan petang yang sedap dan ekslusif dan pada jam 5 petang, kami bertolak pulang ke UIA, tempat asal kami dengan membawa kenangan yang kami tidak akan lupakan sepanjang hidup kami, iaitu kenangan bersama Kelab Widana UPM.

Sila klik untuk besarkan gambar. Baru puas hati boleh nampak muka semua orang haaa ;)
Terima kasih, Kelab Widana. Semoga bertemu lagi pada lain masa. Semoga ukhwah yang terjalin tidak putus walaupun selepas tamatnya 'A Day to Remember' :')